Inschrijven op MBO

Je zit nu op Het Westeraam en als alles goed gaat, haal je daar je VMBO-diploma. Met dat diploma kun je naar het MBO, daar leer je verder in de richting die jij zelf kiest.

Hoe moet ik kiezen?

Jij gaat zelf kiezen welke opleiding je gaat volgen op het MBO, dat is soms best moeilijk. Maak daarom gebruik van de mensen om je heen. Ga niet alleen naar open dagen of naar scholenmarkten, maar neem mensen mee die jou kunnen helpen met kiezen. Bijvoorbeeld je ouders.

Op school zijn je mentor en de decaan de mensen die jou begeleiden bij het kiezen voor een vervolgopleiding.

Om je te helpen kiezen, doorlopen we een aantal stappen en hebben we een aantal hulpmiddelen. Wij gebruiken bijvoorbeeld de website Qompas. Vanaf leerjaar 1 maak je opdrachten binnen deze website. Deze opdrachten laten je zien welke richting bij jou past.

In leerjaar drie mag je twee MBO-opleidingen kiezen waarbij je een halve dag meeloopt. Zo kun je je een beeld vormen van die opleidingen. In leerjaar 4 mag  je dit nog een keer doen.

Flyer leerling

Hoe meld ik mij aan?

Ga naar de website van de school waar jij je opleiding wil gaan volgen. Daar vind je hoe je je kunt inschrijven.

Hulp bij het kiezen

De onderstaande links kunnen je helpen bij het kiezen van een vervolgopleiding.

https://www.kiesmbo.nl/

www.kansopwerk.nl

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/middelbaar-beroepsonderwijs

OV-Kaart

Als je start op het MBO heb je recht op een OV-vervoersbewijs. Dit vervoersbewijs vraag je aan met een DigiD. Als je een DigiD aanvraagt, kan het enkele weken duren voor je de code krijgt. Daarna duurt het nog een week voor je je OV krijgt.

Dus, ben je een examenleerling? Vraag dan dit schooljaar alvast een DigiD aan. Dan kun je in augustus je OV aanvragen zodat je snel gratis kunt reizen.

Vraag een DigiD aan via deze link: https://digid.nl/aanvragen